Käyttöohjeet

KÄYTTÖOHJE

Sinähän tiedätkin jo, että kajakkimelonta on hauska ja hyvin jännittävä liikunta- ja urheilumuoto. Me haluamme omalta osaltamme varmistaa, että nautit täysillä melontaelämyksistäsi ja tiedostat, että turvallisuudesta ja kajakin kunnosta huolehtiminen on elintärkeää. Monet jäljempänä kerrotuista asioista ovat varmaan sinulle tuttuja jo entuudestaan. Otamme ne kuitenkin esille, koska ne ovat tärkeitä ja koska jotkut ovat mahdollisesti unohtaneet ne. Toivomme ja uskomme, että sinulla on edessäsi monta jännittävää ja hauskaa melontavuotta oman kajakkisi kyydissä!

TURVALLISUUS

Kajakkimelonta on mukava ja haasteellinen urheilumuoto, jota voivat harrastaa kaikki sukupuolesta ja iästä riippumatta. Turvallisuuteen on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti, ja on tärkeää ottaa jo etukäteen huomioon tilanteet, joita vedessä voi syntyä. Tämän käyttöohjeen tarkoituksena on toimia oppaanasi jo ennen kuin suuntaat vesille. Kehotamme sinua lukemaan käyttöohjeen huolella, jotta opit vesillä liikkumisen perustaidot ja ymmärrät hyvien merimiestaitojen tärkeyden. Sinun on myös suositeltavaa käydä kurssilla hyvään merimiestapaan kuuluvien sääntöjen oppimiseksi ja kaiken kaikkiaan perehtyä tähän urheilumuotoon ja vesillä liikkumiseen ylipäätään mahdollisimman perusteellisesti.
On tärkeää ymmärtää, että olosuhteet vesillä voivat muuttua nopeasti säästä, tuulesta ja vuodenajasta riippuen.On mahdotonta ennakoida, mitä kaikkia tilanteita voi tulla eteen. Siksi sinun tulee harjoitella pelastautumista kaatumisen yhteydessä, oppia löytämään sopiva suoja sekä myös olla varustautunut siihen, että joudut tarvittaessa muuttamaan suunnitelmiasi ja kurssiasi. Eli sinun on kaiken kaikkiaan hyväksyttävä luonnon lähtökohdat.
Oman turvallisuutesi kannalta on ratkaisevaa, että sinulla on oikeanlaiset varusteet. Pelastusliivin tai kelluntatakin käyttämisen tulee olla itsestäänselvyys jokaiselle melojalle. Suosittelemme myös kaikkien kajakkien varustamista ponttonimaisilla sivukellukkeilla tai melapussilla/melakellukkeella sen varmistamiseksi, että mahdollinen pelastautumisoperaatio tapahtuu mahdollisimman yksinkertaisella ja turvallisella tavalla.
Edellytämme, että tuotteittemme omistajat sekä tunnustavat että ymmärtävät melontaurheiluun liittyvät riskit. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tämän urheilun turvallisuudesta tai muista urheiluun liittyvistä seikoista!

VARASTOINTI JA SÄILYTYS

Mikäli mahdollista, kajakkisi on syytä säilyttää sisätiloissa suojassa auringonvalolta, tuulelta ja sään vaikutukselta. Auringonvalo voi haalistuttaa runkoa ja muuttaa sen muotoa, ja pitkään kestänyt altistuminen auringolle voi lyhentää kajakin käyttöikää. Kajakki on suositeltavinta säilyttää pystyasennossa tai ripustaa ylös hihnojen varaan. Toisena vaihtoehtona on asettaa kajakki lattialle pohja ylös- tai alaspäin.
KULJETUSUseimmat kajakille aiheutuvat vauriot syntyvät kuljetuksen yhteydessä. Auton katolta putoavat kajakit saattavat myös aiheuttaa henkilövahinkoja ja vaurioittaa muita ajoneuvoja. Kajakki tulee kiinnittää huolellisesti, kun sitä kuljetetaan auton kattotelineellä tai peräkärryllä. Kun kajakkia kuljetetaan auton katolla, se kannattaa asettaa joko kyljelleen tai pohja ylöspäin. Kajakin kyljet ovat aluksen vahvimmat kohdat. Polyeteenistä valmistettuja kajakkeja ei tulisi koskaan kuljettaa niin, että niiden pohja on auton kattotelinettä vasten. Muussa tapauksessa niihin saattaa syntyä lommoja ja hankausjälkiä. Tämä riski on erityisen suuri, jos aurinko paistaa ja lämmittää. Jos päätät kuljettaa kajakin kattotelineen päällä ylösalaisin, yritä sijoittaa se niin, ettei istuinaukko pääse kosketukseen kattotelineen kanssa.
Kun sidot kajakin kiinni kuljetusta varten, älä kiinnitä hihnoja tai köysiä kantokahvoihin. Ne on tarkoitettu ainoastaan kajakin kantamiseen eivätkä ole sellaisia kohtia, joihin kajakki voidaan kiinnittää kuljetuksen varmistamiseksi. Kiinnitä tarkoitukseen sopivat hihnat tai köydet koko rungon ympärille.

HOITO JA HUOLTO

PESEMINEN: Kajakkisi käyttöikä pitenee, jos peset sen jokaisen matkan jälkeen puhtaaksi hiekasta, suolasta ja liasta. Tämä koskee etenkin ohjainpolkimia, peräsintä ja luukkuja. Käytä puhdasta vettä tai laimeaa saippuavettä. Jos kajakissasi on gelcoat-pinnoite, ole erityisen varovainen, jotta et poista sen suojaavaa vahakerrosta. Sinun on suositeltavaa käsitellä kansi ja runko laadukkaalla merikäyttöön tarkoitetulla vahalla, joka suojaa kajakkia voimakkaiden auringonsäteiden aiheuttamilta vahingoilta. Polyeteenikajakkeja ei tarvitse vahata, mutta niitä kannattaa pestä. Lähimmällä väri- tai venekauppiaallasi on valikoimissaan useita tuotteita, jotka suojaavat kajakin runkoa haitalliselta UV-säteilyltä.
NAARMUT: Vaikka olisitkin hyvin varovainen, voit varautua siihen, että runkoon, etenkin pohjaan, tulee naarmuja. Näistä naarmuista ei kannata huolestua, sillä ne eivät vaikuta kajakin muotoon tai ohjattavuuteen. Jos sinulla on kuitenkin komposiitista valmistettu ja gelcoat-pinnoitteella käsitelty kajakki ja havaitset siinä sellaisia vaurioita, että lasikuitu tulee näkyviin, sinun on korjattava naarmu.
VUOTOJEN KORJAAMINEN: Jos kajakkiin on tullut halkeama, siitä aiheutuu luonnollisesti vuotoa, mutta sen lisäksi vuotoja esiintyy yleisimmin luukkujen, laipioiden, kölin ja helojen kiinnityskohdissa ja reunoissa. Ajan myötä vuotoja voi syntyä myös kovakouraisen käsittelyn sekä pakkasen seurauksena ja kuljetuksen yhteydessä. Useimmat vuotokohdat on helppo korjata. Koska vuodot eivät yleensä aiheuta rakenteellista ongelmaa, vuodon tiivistämiseen riittää sopivan tiivistysaineen käyttäminen. Kun olet löytänyt vuotokohdan, purista sopiva määrä tiivistysainetta tiivistettävään kohtaan. Käytä apunasi rättiä tai sormea. Pyyhi ylimääräinen tiivistysaine pois. Vuoto on parasta korjata sisäpuolelta, mikäli yletyt sinne. Ellei se onnistu, suorita tiivistys ulkopuolelta. Mikäli mahdollista, voit tehdä tämän toimenpiteen sekä sisä- että ulkopuolelta.

GELCOAT-PINNOITTEEN KORJAAMINEN

Komposiittikajakin runkoon syntyneet naarmut ja jäljet on helppo korjata. Gelcoat-pinnoitetta on saatavana useimmista venetarvikkeita myyvistä liikkeistä. Poista naarmukohdan päällä oleva gelcoat-pinnoite ja sen lisäksi jonkin verran naarmun molemmilla puolilla olevaa pinnoitetta. Käytä tähän työhön tarkoitukseen soveltuvaa veistä. Hio aluetta hiekkapaperilla, jonka karkeusaste on 220, kunnes pinnoitekerros on poistettu. Puhdista alue asetonilla tai lakanohentimella (asetoni on herkästi syttyvä aine, ja sitä tulee käsitellä varoen). Levitä riittävä määrä geeliä puupalaan ja lisää 4–5 tippaa kovetinta yhtä ruokalusikallista geeliä kohti. Käytä sekoitustikkua ja sekoita massaa yhden minuutin ajan (noudata varovaisuutta, sillä kovetin ärsyttää ihoa ja on vaarallinen, jos sitä joutuu silmiin). Levitä massa nopeasti korjattavaan kohtaan. Jätä kerros hieman aluetta ympäröivää käsittelemätöntä pintaa korkeammaksi. Poista ylimääräinen massa veitsellä tai asetonilla. Anna kuivua 2–4 tuntia. Kostuta korjattu kohta tilkalla vettä ja kiedo puukapulan ympärille hiekkapaperi, jonka karkeusaste on 320 tai 400. Hio aluetta, kunnes se on miltei samankorkuinen kuin ympärillä oleva gelcoat-pinnoite. Pidä alue kosteana ja siirry käyttämään hiekkapaperia, jonka karkeusaste on 600. Hio aluetta varovaisesti. Jos haluat lisäkiiltoa, voit käyttää sähkötoimista kiillotuslaitetta. Optimaalisen kiillon aikaansaamiseksi voit käyttää lisäksi hyvälaatuista auto- tai venevahaa.Jos korjattavan kohdan väri on haalistunut, alkuperäistä väriä voi olla vaikea palauttaa. Jos joudut korjaamaan suurehkon gelcoat-pinnoitteella käsitellyn alueen, sinun kannattaa ehkä ottaa yhteyttä kauppiaaseen. Hän voi neuvoa sinua ja kertoa, mikä on paras tapa suorittaa korjaus. Jos kajakissasi on rakenteellisia vaurioita, korjaus kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi tai mahdollisesti suorittaa korjaus yhteistyössä heidän kanssaan.

SURFSKI-KAJAKISTA HUOLEHTIMINEN

Pese kajakki puhtaalla vedellä tai laimealla saippuavedellä poistaaksesi siitä suolan, hiekan ja lian. Tämä kannattaa tehdä jokaisen matkan jälkeen. On erityisen tärkeää puhdistaa polkimet, peräsin ja tyhjennystulppa. Jos suojaat kajakkisi haitallisilta UV-säteiltä, se on yhtä hienossa kunnossa vielä monta vuotta jatkuneen käytön jälkeenkin.Pidä erityisen hyvää huolta Pro ja Pro Ultra lay-up -surfski-kajakeista. Markkinoilla on saatavana laaja valikoima tuotteita. Sinun tulee myös kahdesta kolmeen kertaan vuodessa levittää tai ruiskuttaa kajakin pintaan UV-suojan antavaa 303 Aerospace Protectant -suoja-ainetta.
Älä päästä surfski-kajakkiasi suoraan kosketukseen metallisen kattotelineen kanssa kuljetuksen aikana. Käytä pehmustettua päällistä tai muuta suojaa estääksesi kuljetuksen tai varastoinnin aikana mahdollisesti syntyvät vahingot.
Säilytä surfski-kajakkiasi sisätiloissa, autotallissa tai muussa sopivassa varastotilassa.Jos haluat säilyttää kajakkia ulkona, pidä se kuivana kuljetuspeitteen tai suojapeitteen alla. Älä säilytä kajakkiasi suorassa auringonpaisteessa.

MUUTAMA EHDOTUS SÄILYTYSRATKAISUIKSI:

1. Aseta teline tai hihnoja surfski-kajakin alle tueksi (noin 1/3 keulasta perään).
2. Varmista, että surfski on täysin kuiva sekä sisä- että ulkopuolelta (tämä on erityisen tärkeää kylmässä ilmastossa).
3. Aseta surfski auton tavaratilaan kuljetuksen ajaksi tai peitteen alle.
4. Jos säilytys kestää pitkään, on suositeltavaa käyttää UV-suojaa.

KUNTOKAJAKIN HUOLTO

Pese kajakki puhtaalla vedellä. Käytä perusteellisemman puhdistuksen yhteydessä vettä, johon on lisätty astianpesuainetta tai muuta mietoa puhdistusainetta. Pese suola, hiekka ja lika pois. Erityisen tärkeää on puhdistaa polkimet ja peräsin.
Suojaa kajakkisi haitallisilta UV-säteiltä, millä varmistat, että se on yhtä hienossa kunnossa vielä monta vuotta jatkuneen käytön jälkeenkin.
Pidä erityisen hyvää huolta Pro ja Pro Ultra lay-up -kajakistasi. Markkinoilla on saatavana laaja valikoima tuotteita. Levitä tai ruiskuta kajakin pintaan UV-suojan antavaa 303 Aerospace Protectant -suoja-ainetta kahdesta kolmeen kertaa vuodessa.
Älä päästä kajakkiasi suoraan kosketukseen metallisen kattotelineen kanssa kuljetuksen aikana. Käytä pehmustettua päällistä tai muuta suojaa estääksesi kuljetuksen tai varastoinnin aikana mahdollisesti syntyvät vahingot.
Säilytä kuntokajakkiasi sisätiloissa, autotallissa tai muussa sopivassa varastotilassa.Jos haluat säilyttää kajakkia ulkona, pidä se kuivana kuljetuspeitteen tai suojapeitteen alla. Älä säilytä kajakkiasi suorassa auringonpaisteessa.

MUUTAMA EHDOTUS SÄILYTYSVAIHTOEHDOIKSI:

1. Aseta teline tai hihnoja kajakin alle tueksi (noin 1/3 keulasta perään).
2. Varmista, että kajakki on täysin kuiva sekä sisä- että ulkopuolelta (tämä on erityisen tärkeää kylmässä ilmastossa).
3. Aseta kajakki auton tavaratilaan kuljetuksen ajaksi tai peitteen alle.
4. Jos säilytys kestää pitkään, on suositeltavaa käyttää UV-suojaa.